Foder- fødevaresikkerhed

Foder- fødevaresikkerhed
Projektansvarlig

Projektets formål er at medvirke til at sikre en høj fødevaresikkerhed af mælk og kød samt en høj næringsstofudnyttelse og derved en økonomisk bæredygtig mælke- og kødproduktion via en høj kvalitet af tilskudsfoder.

Tørstofindhold for ludkorn i NorFor

Ny foderkode i NorFor. Hvede NaOH ludet med 80 % TS.

Naturligt E-vitamin er blevet meget dyrt

Naturligt E-vitamin er blevet meget dyrt og bør derfor fortrinsvis bruges til goldkøer i de sidste tre uger før kælvning.

Naturligt E-vitamin er blevet meget dyrt

Naturligt E-vitamin er blevet meget dyrt og bør derfor fortrinsvis bruges til goldkøer i de sidste tre uger før kælvning.

Ludkorn ødelægger E-vitamin

Mineralblanding med vitaminer bør blandes i fuldfoderblanding og ikke i ludkorn.

Stikprøver af kvægfoderblandinger 2011

Ud af 21 prøver af foderblandinger til malkekøer var der 4 prøver, der dumpede. Tre af dumperne var DLG blandinger, mens en var Danish Agro blanding.

Beskrivelse af fodermidler

Se den samlede liste over fodermidler til kvæg. Her er også beskrevet specielle forhold ved anvendelse af foderet man skal være opmærksom på.

Billeder til beskrivelse af fodermidler

Vejledning vedr. registrering af foder og fødevarer på Landbrugsindberetning.dk

Fødevarestyrelsens vejledning redegør for forskel mellem det nye ”Foder og fødevarer” på Landbrugsindberetning.dk og de gamle foderoplysninger i pkt. 2,6 Gødnings- og Husdyrindberetning (GHI).

Dårligt korn – fejl ved foder

Muggent korn kan reducere dyrenes ædelyst. Foderets lugt og dyrenes ædelyst er vigtig i vurdering af, om foderet er dårligt. Foderanalyser kan kun delvis afgøre, om manglende ædelyst skyldes indhold af f.eks. dårligt korn i foderet.

Formalede eller ludede rapsfrø som fedtkilde

Ludbehandling af rapsfrø giver ikke sikkerhed for god udnyttelse og er samtidig en ret dyr behandling sammenlignet med formaling.

Pas på muggent korn

Man må ikke fodre med dårligt foder. Men det er ikke altid let at afgøre, om foderet er i orden. Foderets lugt og dyrenes ædelyst er imidlertid vigtig i vurderingen. Foderanalyser kan kun delvist afgøre kvaliteten.

Hvedens stinkbrand

Hvede og hvedehalm inficeret med stinkbrand kan opfodres med begrænsninger.

Meldrøje

Meldrøjetoksiner kan have stor negativ virkning på især malkekøer, og der bør ikke anvendes korn med væsentlig indhold af meldrøjer.

Grænseværdier for mykotoksiner

EU’s vejledende grænseværdier for fusariumtoksiner og ochratoksin i foder er baseret på en vurdering af den europæiske fødevaresikkerhedsorganisation EFSA.

Opdatering af tilskudsfodermidler 2011

Tilskudsfodermidlerne i NorFor er opdateret.

Frivillige aftaler på kvægområdet

De frivillige aftaler med foderstofindustrien omfatter nu Aftale vedr. aflatoksin i kvægfoder samt Aftale vedr. animalsk fedt tilkvæg. Aftale vedr. antibiotiske vækstfremmere til kvæg er blevet overflødig.

Afsluttende rapport